torsdag den 11. april 2013

Anmeldelse af børnebog

Margit med bloggen: Creative tail søgte nogen der ville være friske på, at anmelde hendes mands nye børne e-bog.

Jeg var frisk, men har ikke børn. Jeg er dog alligevel omgivet af rigtig mange børn, i forskellige aldersgrupper, gennem mit arbejde som pædagog. Jeg er til daglig tilknyttet tre 1. klasser, samt en førskolegruppe

Jeg synes det er en stor ære, at få lov til at anmelde en bog for et andet menneske. Jeg vil derfor gøre mit bedste i min anmeldelse af bogen.

Jeg har gennem mit pædagogiske arbejde læst rigtig mange, både gode og mindre gode, børnebøger højt. Der er stor forskel på, hvordan den voksne og barnet oplever historierne. Jeg har derfor også valgt, at tage børnenes meninger med i denne anmeldelse.

Historien er blevet læst op for en lille pigegruppe fra 1.klasse. 
Undervejs igennem historien har vi løbende haft en dialog om bl.a. hvad børnene så på billederne hvad de troede skete i historien og deres egne oplevelser med udgangspunkt i historien. Den "oplæsningsteknik" jeg har brugt er dialogisk læsning. Vil du vide mere om det, kan du læse om det her.

En lille beskrivelse af, hvad historien handler om: 
"Bogen er skrevet og illustreret af Sten Platz. En børnebog for både små og store, der handler om den lille krokodille, der får tandpine og derfor får brug for hjælp og gode råd fra junglens mange sjove dyr- som f.eks. den slikspisende elefant og gorillaen med det charmerende smil. En fremragende fortælling om tandhygiejne, som egner sig godt til læsning for de små, når tænderne skal børstes. Bogen har en god og overkommelig længde på 12 flotte og farverige sider." - Beskrivelsen kommer herfra

Jeg har læst historien igennem et par gange, da det også giver en mere gildende læsning, når den skal læses op for børnene og på den måde fik jeg også et godt billede af de figurer den lille krokodille møder på sin vej - de skal jo have forskellige stemmer.

Min første tanke var, at der var en del lidt svære tillægsord samt ord/vendinger, som jeg kunne være i tvivl, om børnene ville forstå.  Men det åbner på den anden side også op for netop dialogen mellem oplæseren og lytteren.

Jeg er vild med de utrolig flotte farverige billede- illustrationer som bogen er fyldt med. De får læseren, til at studerede de små detaljer på billederne, og samtidig fastholder de også læseren til historien.

Billederne er også rigtig brugbare i forhold til, at få en dialog i gang med lytteren, pga. de mange små detaljer. Selv dyrenes øjne fortæller en lille historie, der kan føre dialogen til helt andre emner såsom tristhed, glæde, sorg, frygt, kost, venskab m.m. og det er selvom bogen i hovedtræk omhandler god mundhygiejne.

Det er en sød fortælling, som kan give grobund for mange gode samtaler med børnene. Jeg kan godt lide opbygningen af bogen som er meget enkel og derfor børnevenlig for de mindste.
Men jeg synes selve sproget og indholdet til tider henvender sig til en del større børn, hvor opbygningen af bogen er mere til de mindste. Den kan derfor være lidt svær, at aldersbestemme efter min mening.

Om bogen hjælper børn til en bedre mundhygiejne, ved jeg ikke. Men den gør i hvertfald et godt forsøg på, at skabe fokus på vigtigheden af det. Jeg tror de fleste tandlæger vil klappe i deres hænder ;)

Det, jeg personlig er mest begejstret er for, de SUPER skønne illustrationer, som jeg synes fortæller så meget mere end ordene gør. Jeg vild med, at de nemt ville kunne bruges som redskaber til dialog om andre emner.

Hvad sagde børnene om bogen:

- "Den var rigtig god.", -" Det bedste var da han fik en ven og ikke havde ondt mere.", -"Fuglen så rigtig sød ud". -"Det var godt han blev glad igen." -"Hvad er en plombe?".
 
Prisen for denne bog er 20 kr. og det er en pris, hvor alle kan være med ;) Jeg vil da derfor anbefale jer, at overveje om den skulle blive en del af jeres børnebogs samling.


Bogen kan købes HER og find dens facebook profil HERIngen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...